Wees voorbereid op het maaiseizoen 2025!
Wees voorbereid op het maaiseizoen 2025!
Met het maaiseizoen weer op komst is het belangrijk om hier klaar voor te zijn. Zoals elk jaar is het van belang om zo goed mogelijk kuilvoer te verkrijgen. Veel rantsoenen bestaan voor het grootste gedeelte uit zelf geproduceerd en gewonnen kuilvoer.
Goed kuilvoer is daarom de basis voor een gezonde voeding voor de koe om daarna tot een melkproductie van topniveau te komen, het is dan ook van groot belang om dit kuilvoer van zo goed mogelijke kwaliteit te krijgen.
Eerst wordt er hard gewerkt om het gras op hoge kwaliteit te krijgen en daarna om het goed te oogsten en in te kuilen. Zodra het gras in de bult zit, goed ingereden en afgedekt is, beginnen er veel verschillende processen in de kuil. Deze processen worden veroorzaakt door verschillende bacteriën, gisten en schimmels. Het ene proces is juist goed voor de kuil waar het andere juist slecht is.
Bad guys
Gisten, schimmels en bacteriën zitten van nature in het gras. Als het gras wordt ingekuild komen deze micro-organismen mee de kuil in. Hier gaan ze hun werk doen en dit is niet gunstig voor de voederwaarde van de kuil.
De schimmels en sporen van schimmels die de kuil mee in komen verlagen de voederwaarde van de kuil. De schimmels groeien goed onder aerobe(met zuurstof) omstandigheden. Als deze schimmels beginnen te groeien, produceren ze mycotoxinen. Dit zijn gifstoffen en deze zijn schadelijk voor de gezondheid en de melkproductie van de koeien. Als koeien dit binnenkrijgen vermindert de voeropname, valt de melkproductie tegen, hebben ze een lagere vruchtbaarheid en verlaagt de weerstand. Door dit laatste zijn de koeien gevoelig voor veel andere ziektes. Het is daarom zaak om de groei van deze schimmels te voorkomen.
Als een kuil goed ingereden is, komt er weinig zuurstof voor in de kuil en is het moeilijk voor de schimmels om te ontwikkelen. Met name als de kuil open wordt gemaakt is er risico op schimmelgroei omdat dan de zuurstof bij de kuil komt.
De gisten in het gras verlagen de voederwaarde van de kuil. Deze micro-organismen zijn dol op de suikers in het gras, kuilen met veel suiker zijn dus gevoelig voor veel gisten in de kuil. De gisten nemen de suikers en het melkzuur op en hierdoor gaat de PH van de kuil omhoog. Hierdoor gaat de kuil broeien, het eiwit rotten en de pensenergie verloren. Het is van belang om dit te voorkomen.
De gisten gedijen ook goed in aerobe omstandigheden. Door de kuil goed in de rijden en af te dekken komt er geen zuurstof in de kuil, hierdoor kunnen de gisten niet goed groeien en worden alle gevolgen voorkomen. Azijnzuur remt de ontwikkeling van de gisten ook. Het risico zit bij de gisten ook weer bij het openen van de kuil omdat het zuurstof dan de kans krijgt om in de kuil te komen.
Het grootste risico voor het bederven van een kuil zijn de boterzuurbacteriën. Deze boterzuurbacteriën zijn rottingsbacteriën en produceren boterzuur. Ook zetten ze eiwit om in ammoniak wat zorgt voor grote eiwit verliezen. De boterzuurbacteriën vormen ook sporen. Die kunnen een lange tijd overleven omdat ze in extreme omstandigheden kunnen leven. Als de omstandigheden dan weer goed zijn voor de bacteriën kunnen ze ontkiemen en kunnen de bacteriën weer ontwikkelen. Omdat de sporen goed kunnen overleven, kunnen ze ook overal opduiken. Ze kunnen in de melk terechtkomen en later in de kaas waar ze problemen veroorzaken. Hierdoor krijgen de melkveehouders waarschuwingen en zelfs korting op de melkprijs. Het is daarom zaak om bijvoorbeeld tijdens het melken hygiënisch te werken. Nog belangrijker is om deze boterzuurbacteriën geen kans te geven om te groeien.
De boterzuurbacteriën kunnen niet goed overleven in een verzuurde kuil. Het is daarom ook belangrijk om te zorgen voor een snelle verzuring in de kuil. Hierdoor worden er ook geen sporen gevormd en is deze verspreiding ook lager.
Good guys
Maar er zijn zeker ook goede bacteriën in het gras en in de kuil. De melkzuurbacteriën en de azijnzuurvormende bacteriën, hierbij spelen suikers en eiwit ook een grote rol.
De melkzuurbacteriën zijn heel belangrijk voor de fermentatie van de kuil, waarbij suikers ook belangrijk zijn. De melkzuurbacteriën zetten de suikers in de kuil om tot melkzuur. De melkzuurbacteriën leven en werken optimaal in een anaerobe(zonder zuurstof) omgeving met niet te veel vocht. Hierom is het goed inrijden van de kuil ook weer belangrijk. Als de melkzuurbacteriën de suikers omzetten in melkzuur daalt de PH en worden de rottingsprocessen geremd. Afhankelijk van de droge stof van de kuil stopt de groei van de melkzuurbacteriën bij een PH tussen 4 en 5,5. Op dit punt is de kuil stabiel en stopt het bacterieleven. Dan stoppen de boterzuurbacteriën met het produceren van boterzuur en heb je minder verlies van eiwit.
De azijnzuurvormende bacteriën zijn ook erg van belang in de kuil. Deze bacteriën zetten een deel van het melkzuur om in azijnzuur. Dit azijnzuur gaat de ontwikkeling van de gisten tegen en remt hierdoor de broei en de andere verliezen.
Al met al is het belangrijk om secuur te werken met de kuil en deze vooral goed in te rijden. Hierdoor wordt de ontwikkeling van schimmels en gisten geremd en veroorzaken deze minder verliezen, verder gedijen de melkzuurbacteriën ook goed anaerobe omstandigheden. Ook is het zaak om zo snel mogelijk zo veel mogelijk melkzuur in de kuil te krijgen, er zijn dus veel melkzuurbacteriën nodig.
Met het gebruik van BIO-SIL inkuilmiddel wordt dit snel gerealiseerd. Het inkuilmiddel BIO-SIL bestaat uit homofermentatieve melkzuurbacteriën. Een breed spectrum van fermenteerbare koolhydraten wordt snel in melkzuur omgezet. BIO-SIL verbetert voor licht- tot middelzwaar conserveerbare voedermiddelen het fermentatieproces, voederwaarde, verteerbaarheid en (dus) de melkproductie.
Doordat de kuil met BIO-SIL veel melkzuurbacteriën bevat wordt er direct veel suiker omgezet in melkzuur. Hierdoor ontstaat er snel veel melkzuur waardoor de PH snel daalt. De boterzuurbacteriën kunnen zo dus niet goed groeien en wordt de boterzuurproductie geremd. Ook is er voor de azijnzuurvormende bacteriën veel melkzuur beschikbaar waardoor deze direct kunnen beginnen met het vormen van azijnzuur. Daardoor wordt de groei van de gisten ook snel geremd waardoor de kans op broei ook kleiner wordt.
Met het toevoegen van BIO-SIL aan de kuil begint het fermentatieproces direct na inkuilen en worden kuilverliezen voorkomen. Ook behoudt de kuil zijn goede voederwaarde. Wel blijft het belangrijk om de kuil goed in te rijden waardoor de schimmels en gisten vanaf het begin al geremd worden en dan broei ook al voorkomen wordt.
