Een 5-delige serie over de zin- en onzin van machinaal melken

Vandaag het vijfde en laatste deel. Elk deel blijft hier op Goatshopping.nl staan en kan dus prima als naslagwerk gebruikt worden. Heel graag zien we je reactie op de inhoud tegemoet.

I
Kunnen wij eigenlijk nog wel melken? (2 november)
II
Opzet en lay-out van een goede melkmachine (5 november)
III
Veel voorkomende fouten in de melkinstallatie (9 november)
IV
Het hart van de melkinstallatie: het pulsatiesysteem (16 november)
V
Is een droogstand zonder antibiotica wel mogelijk? (30 november)

V       Is een droogstand zonder antibiotica wel mogelijk?

Blijkbaar worstelen we behoorlijk met het verantwoord melken van geiten en koeien. Bij koeien geeft selectief droogzetten behoorlijk discussie (welke dieren wel/niet?), een bekende teatsealer zorgt voor veel ergernis, een preparaat voor het stoppen van melkaanmaak (!) zorgde enige tijd terug voor zieke koeien. Voor geiten spelen geregeld problemen met mastitis/blauwuier en ook kiemgetal.

Het geeft aan dat binnen ons huidige management een optimale uiergezondheid maar moeilijk is te realiseren. Alle hulpmiddelen ten spijt, met een (terecht) beperkte antibiotica inzet is het voor veel bedrijven lastig om een goede uiergezondheid te behouden.

En dat is niet zo vreemd.

Het probleem zit hem niet zo zeer in gebrekkig management op zich, maar in de ideale omstandigheden die worden gecreëerd voor verwekkers om hun verziekende werk te kunnen doen.

2 processen spelen hierbij een belangrijke rol.

Ten eerste, het verzwakken van de ‘first line of defence’, het weefsel en het slotgat van de speen. Natuurlijk, de buitenkant van het slotgat bekijken we goed. Een speen waar bij het slotgat nauwelijks is te vinden, dat hebben we het liefst maar helaas lukt dat maar zelden. Daarnaast is de binnenkant van de speen vaak ook beschadigd. Dit zien we niet, maar het is er wel (de binnenkant heeft beschadiging, veroorzaakt door de melkmachine).

Conclusie is dat dit komt door het melken.. vanaf het aflammeren tot het (eventuele) moment van droogzetten. Een hele lactatie lang mishandelen we de speen en nu zitten we met de gebakken peren. Pasta’s en antibiotica moeten ons nu redden.

Ten tweede, het continue infecteren van het uier met ziekteverwekkers. Dr Derek Forbes liet het al zien, meer dan 40 jaar geleden. Meer recent onderzoek (Graeme Mein et al) toonde met ultrasone beelden aan dat de melkmachine juist melk, en bacteriën, in het uier omhoog kan ‘pompen’.

Duidelijke aanwijzingen dat we dus gedurende de lactatie dagelijks bacteriën het uier inbrengen.

Vinden we het vreemd dat we met blauwuier en kiemgetal van doen hebben!? Bij problemen met kiemgetal kunnen 2 zaken spelen: Bij kiemgetal in de tankmelk gaat er waarschijnlijk iets mis met het reinigen van de installatie. Een ander verhaal is het wanneer de melk direct vanuit het uier al geïnfecteerd blijkt met kiemen. Hoe zijn die in het uier gekomen? Antwoord..zie hierboven.

De boodschap is deze: Met de huidige melktechniek zal het erg moeilijk / onmogelijk zijn om een goede uiergezondheid te handhaven. De machine brengt dagelijks nieuwe bacteriën in het uier en jij moet met allerhande hulpmiddelen alle zeilen bijzetten om dat weer recht te breien. Tel daar bij op dat geiten eigenlijk langer mee moeten en het antibiotica gebruik nog sterk naar beneden moet worden bijgesteld. Over eventuele aandacht voor een maximum celgetal hebben we het nu dan nog maar niet.

Noem het een uitdaging. Hulp nodig?

Tel: 0518-432 873

Vriendelijke groet,

Herman en Ferdinand

GOATSHOPPING.nl