Een 5-delig Blog over de zin- en onzin van machinaal melken

Vandaag het eerste deel, deel 2-5 volgen in de komende weken. Elk Blog blijft op deze pagina te lezen en kan dus prima als naslagwerk gebruikt worden. Heel graag zien we je reactie op de inhoud tegemoet.

I     (2 november)    Kunnen wij eigenlijk nog wel melken?

II    (5 november)     Opzet en lay-out van een goede melkmachine

III   (9 november)      Veel voorkomende fouten in de melkinstallatie

IV   (16 november)    Het hart van de melkinstallatie: het pulsatiesysteem

V    (23 november)     Is een droogstand zonder antibiotica wel mogelijk?

I     Kunnen wij eigenlijk nog wel melken?

‘Meer dan 65 jaar melken we al met melkmachines. Het principe van het mechanisch melken berust op het nabootsen van het zuigen van een lam aan de spenen van de moedergeit. Bij onafgebroken zuigen zou de bloedcirculatie in de speen worden verstoord. Daarom moet dit zuigen onderbroken worden – zoals dit ook gebeurt bij het zuigen van een lam – hiertoe wordt in de ruimte van de tepelbeker en de voering afwisselend onderdruk en atmosferische druk toegelaten, c.q. de zuigslag en de rustslag.

De eerste melkmachines kwamen in ons land vanaf de jaren ’20 van de vorige eeuw. Tot in de jaren ’50 boekte de machine echter maar weinig voortgang – ze waren nog te duur en er waren nog voldoende goede handmelkers beschikbaar. Sindsdien echter groeide het aantal snel.

Mooi, dan hebben we dat goed voor elkaar.

Of niet?

Gaat het melken wel altijd zo goed als we zouden willen?

Er zijn ontelbare producten en hulpmiddelen te koop die gebruikt worden om de symptomen van klinische- of subklinische uierontsteking te helpen voorkomen of onderdrukken. De meeste geitenhouders doen heel wat aan het optimaliseren van uiergezondheid, maar op veel bedrijven lukt dit maar deels. Mastitis/blauwuier en/of kiemgetal is nog altijd één van de belangrijkste redenen om geiten op te ruimen..
Voor de objectieve en oplettende melker (m/v) zijn er heel wat signalen die aangeven dat het melken niet goed verloopt. Denk aan onkante uiers, slecht uitmelkende uierhelften, beschadigde- of ruwe speenpunten, verkleurde en/of gezwollen spenen, lastige geiten.

Als je werknemers zou hebben die met de hand moesten melken, zou je dan deze resultaten accepteren?
We laten nu een machine het werk doen, onderhouden die goed, laten haar ieder jaar nameten (KOM). Het zal dus hieraan niet liggen. Melkmachineleveranciers en diverse ‘onafhankelijke’ deskundigen zullen je vertellen dat het mis gaat bij de fokkerij, de protocollen bij het melken, de voeding, stalventilatie, stalbedding, hygiëne enzovoort. Alles behalve de melkmachine. Men wekt de indruk, met anderen woorden, dat het aan een slecht management ligt.

In een reeks volgende blog-posten zullen we je laten zien dat het wel degelijk scheef kan zitten in de (up-to-date en KOM gekeurde) melkmachine. Dat het dus zeker niet aan een beperkt management hoeft te liggen. Een opbeurende gedachte wellicht, omdat je dan waarschijnlijk ook een oplossing binnen handbereik hebt.

Hartelijke groet,
Herman en Ferdinand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu